При нашата близост с Бойко Борисов в годините, Цветанов е

...
 При нашата близост с Бойко Борисов в годините, Цветанов е
Коментари Харесай

Алексей Петров: Цветанов ме намрази покрай любовните афери на жена си.

  " При нашата непосредственост с Бойко Борисов в годините, Цветанов е бил обслужващ личен състав ", споделя в изявление пред радио К2 някогашният консултант в ДАНС. Интервюто бе качено през вчерашния ден и в уеб страницата Гласове, само че тази заран изненадващо бе свалено
Това изявление на госпожа Илиана Беновска с Алексей Петров, излъчено по радио К-2, се появи нощес на страницата на уеб страницата Glasove.com. Тази заран обаче, текстът неизвестно за какво бе свален и прикрит, пише Поглед инфо. Интервюто е неповторимо, тъй като оповестеният за кръстник на мафията в страната за първи път повдига крайчеца на завесата, криеща връзките му с Бойко Борисов.

Макар и скрупольозно и с доста недомлъвки, Петров дава да се разбере, кои са тъкмо аргументите за ареста му. Четейки сред редовете, положителният анализатор ще разбере, че някогашната барета е имал съществени властови анбиции, за чието реализиране Борисов е поел ангажемент. Прочие, четете сами.

" При нашата непосредственост с Бойко Борисов в годините, Цветанов е бил обслужващ личен състав. Един или два пъти си припомням в Министерство на вътрешните работи или в Столична община по какъв начин Цветанов стои пред вратата и Борисов му подвиква, Цветанов влиза, записва си и излиза. Цветанов най-малкото е ревнувал. След като той стана министър, а Борисов министър-председател, някак си поради напрежение, което Цветанов си сътвори около – няма да скрия – брачната половинка си, поради мой сътрудник от ДАНС (Велин Хаджолов - б.р.), някак Цветанов си промени отношението, без да има никакви аргументи. Борисов се опасяваше, че аз зная доста и мога да стартира да приказвам, в това число за тези диалози за тези пари ", сподели в изявление за радио К2 Алексей Петров.

И.Б.  Какво научихте за себе си тези 3 години, през които сте арестуван, обвинен, обвиняем?

Алексей Петров:  Времето през днешния ден сякаш не разрешава доста говорене, а още по-малко философстване. Ще кажа непосредствено: Не единствено че не ми харесва да съм Дон Корлеоне, а и сякаш в тази роля се откри различен човек...

И.Б.:  Кой?

А.П.:  ...интелигентните сценаристи на едно известно и рейтингово шоу от дълго време в тази роля сложиха Бойко Борисов и на тази територия към този момент не се разрешава друго наличие...

И.Б.:  Казвате: „ Установи се в България като Дон Корлеоне, Бойко Борисов го сложиха там в „ Шоуто на Слави Трифонов " – тях ли визирате, че не се сещам?

А.П.:  Засега няма причини, които да отхвърлят това, а пък тези интелигентни хора извадиха задоволително в интерес на това Борисов да е в основната ролята на Дон Корлеоне... Аз ще си остана Октопод, това ми харесва. Харесва ми и Трактор, несъмнено, и не тичам от това. Знам, че още през цялото време тази акция е кръстена по този метод, и с дейностите, които бяха подхванати първоначално в дома ми беше решено да бъде потиснат.

И.Б.:  Говорите за 10.02.2010 година.

А.П.:  Да! Беше решено да бъда потиснат. Вие си спомняте фрагментите. Няма ужасно в това, че Алексей Петров и Николай Цонев могат да бъдат проснати на земята. Проблемът е, че когато правиш това с някогашни чиновници на специфичните служби или на едно министерство, каквото е МО, ти унижаваш тези ведомства и нанасяш непоправими удари против репутацията на страната.

Но дано да се върна на това, с което започнахте. Да, 10 ноември 1989 година, спомняме си Орлов мост, спомняме си страстта, спомняме си силата и за 23 години тази страст и сила бяха откраднати.

Хората споделиха вярно в последните дни – истината беще открадната от партиите. Аз се солидаризирам с това, тъй като е правилно. Преди президентската акция 2011 година аз от името на Съюза за стопанска самодейност обиколих страната, с цел да се срещна с проблемите на дребния и междинния бизнес.

По мотив на тази обиколка още веднъж от ССИ написахме писмо до министър-председателя Борисов, посредством вицепремиера Дянков, каква е обстановката, какво тъкмо предлагаме. Проблемът беше изведен от нас, само че предложихме и решенията.

По мотив на тези обиколки аз тогава открих, като представител на Съюза за стопанска самодейност, че хората не желаят партиите – не като детайл в политиката, а като такива, каквито са в България.

Когато са ми задавали стотици въпроси: „ Как може без партии? ", аз съм заявявал: „ Да,хората не желаят тези партии, които доведоха в този момент до тази бедност ", а ние от ССИ тогава алармирахме изпреварващо, че партиите са или клики, където се заявява, че има вътрешнопартийна либералност, или от един човек, каквато е ГЕРБ.

И.Б.:  Вие също създадохте партия от Съюза за стопанска самодейност - партия „ Свободен народ ". Значи не бягате от тази форма?

А.П.:  По време на основаването на партия „ Свободен народ " бях в ареста. Аз зная началото на основаването на тази партия. То беше на една среща сред работодатели в хотел „ Шератон ", когато Теодор Дечев /тогава ръководител на ССИ - б.р./, в този момент един от водачите на партията, беше изпъден от Съвета на работодателите, тъй като една от работодателските организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България, трябваше да извършва поръчки на Борисов.

Те сложиха изискване на Теодор Дечев, че той не може да се занимава с политика. Независимо от настояването на Теодор Дечев, че той ще се занимава постоянно с политиката, обвързвана с дребния и междинния бизнес, АИКБ го принудиха да подпише декларация, че няма да се занимава с политика, включително и с политика за дребния и междинен бизнес.

Тогава Теодор си хвърли оставката от Съюза за стопанска самодейност, напусна Съвета на работодателите и сподели: „ Аз слагам началото на основаването на партия, която ще се занимава с дребния и междинен бизнес. Това беше началото на основаването на партия „ Свободен народ ".

Аз би трябвало да заявя, че това като първи стъпки, като създаване на структури, се е случило по времето, когато бях в ареста. Няма по какъв начин да си притурям някакви заслуги за основаването на партията.

Аз имам желание в действителност още веднъж да се занимая с проблемите на дребния и междинен бизнес, още веднъж посредством Съюза за стопанска самодейност. Няма да позволи никой – без значение дали той е представител на СИК – каквито бяха АИКБ, да ме принуди да напусна това, с което съм се занимавал повече от 15-16 години.

Не съм от хората, които ще се съобразят с Борисов дали да се занимавам с обществено- потребна активност, или да се съобразя с тази работодателска организация дали да работя по проблемите на дребния и междинен бизнес. Не се е родил този, който да ми каже, че би трябвало да спра да се занимавам с това.

И.Б.:  В края на 2010 година тогавашният американски дипломат Джеймс Уорлик пристигна в „ Радио К2 " и стартира да приказва: „ Престъпникът Петров, нарушителят Петров ". Аз го слушах няколко секунди и му споделих: „ Извинете, дано да уточняваме нещата. Г-н Петров е единствено арестуван и освен това без обвиняване, без досъдебно произвеждане и без никакви квалификации ". Уорлик ме попита тогава: „ Защо тогава вашият министър на вътрешните работи Цветанов споделя, че Петров е нарушител? ". Отговорих му: тъй като Цветанов е приключил физкултура и не му е работа да раздава оценки. Как ще измиете още веднъж лицето си? Сега още веднъж се срещате с хора, само че всички споделят: „ Ето го Октопода "! Цветанов споделя, че вие държите бардаци, изнасяте девойки за проститутки, може би трафикирате и друго. Как ще съумеете да оборите това освен в съда, само че и в общественото пространство? Когато се популяризира мълвата, тя е мъчно оборима.

А.П.:  Нека първо да ви напомня, че Цветанов споделя, че знае от „ една свидетелка по моето дело ". Може да си припомните последната среща на Цветанов с медиите при неговото изпращане в Министерство на вътрешните работи след оставката и преди встъпването на новото държавно управление. Г-н Цветанов беше поканил точна тази свидетелка (Иванка Рашайкова - б.р.) и госпожа Донка Митева - различен очевидец, и по този начин наречената „ жертва " Георги Цветанов, поради който аз имам обвиняване.

Засега аз нямам обвиняване за нещата, които приказва в медийното пространство господин Цветанов от 3 години.

3 години тормоз от цялата държавна машина и аз имам единствено обвиняване за това какви са ми били бизнес връзките с Георги Цветанов и с различен мой бизнес сътрудник от 2000 година Аз нямам обвиняване за изговореното от Цвенанов.

Очевидно, че бях задържан на 10.02.2010 година, тъй като бях неуместен. Аз бях първият човек, който разгласих на Бойко Борисов, че ще му възразявам. Не е загадка, че ние бяхме доста близки. Очевидно е, че съм избрал да не му партнирам в желанията, който имаше той през цялото време и за наслада.

И.Б.:  Защо? Казахте „ бяхме доста близки "? Винаги тази тематика остава завоалирана. Какво значи „ бяхме доста близки "?

А.П.:  Няма завоалираност, има нечуваемост. Естествено, аз съм лишен от опция.

И.Б.:  Ето в този момент кажете – в какво бяхте непосредствен с Борисов?

А.П.:  За едно просто нещо, което се оказва по-късно извънредно правилно и доста значимо. Ние от Съюза за стопанска самодейност предложихме на министър Дянков посредством държавното управление да извади парите на държавните предприятия от три частни банки и да ги трансферира в Българската банка за развиване. А с тези пари да се кредитира дребният и междинният бизнес, каквито са компаниите на Съюза за стопанска самодейност, и по този метод тези компании в изискванията на рецесията да бъдат съхранени.

И.Б.:  Нека да напомня, че това ви предложение беше входирано в Министерски съвет на 21.12.2009 година, напълно при започване на мандата на ГЕРБ, и то беше адресирано до Симеон Дянков, тогавашен заместител министър-председател и министър на финансите на България. Вие постоянно сте изтъквали това като мотив да възникне спор сред вас и Борисов и мотив за ареста ви.

А.П.:  Отношението на Цветанов е повода Борисов да спре да беседва с мен. Поводът е това писмо, тъй като аз съм имал съвсем ежедневни диалози по телефона с тогава премиера Борисов и съм се виждал с него най-малко 3 пъти седмично в този интервал до 10.02.2010г.

И.Б.:  Къде се намеси Цветанов? Вие пишете на Симеон Дянков: извади парите.

А.П.:  На 21.12.2009 година ССИ написахме това писмо, само че аз би трябвало да отбележа, че преди този момент имах няколко срещи с Борисов. Той всякога отлагаше срещата, обвързвана с тези пари на държавните дружество в тези 2-3 банки, като постоянно си заявяваше: „ Утре ги групирам и ще разгледаме този въпрос ".

И.Б.:  Тези 2-3 банки са Корпоративна комерсиална банка и...?

А.П.:  Няма значение, дано да не се занимаваме с финансови институции. Не се опасявам да ги посочвам. Тогава аз можех да продължа моите диалози с Борисов, да си приказваме сладко, както 25-26 години сме го правили. Въпросът беше, че аз не съм отишъл при него като Алексей Петров, а като изпълнителен шеф на Съюза за стопанска самодейност. Имали сме няколко кръгли маси преди тези срещи с премиера Борисов, с омбудсмана Гиньо Ганев, взели участие са подуправители на Българска народна банка, специалисти, представители на академичната общественост.

След като всички установихме, че против тази наша концепция и теза няма причини срещу, взехме решение, че ще я представим документално. Така написахме това писмо. В началото на 2010 година, месец януари, Бойко Борисов към този момент не ми вдигаше телефона.

И.Б.:  Къде е тук Цветанов? Защо той стана острието против вас?

А.П.:  Бойко Борисов има огромно его, в което няма нищо неприятно, стига да бъде употребявано за положителни неща. Борисов се разсърди, че откакто по този начин близко си контактуваме, че аз персонално желая нещо - а това е решение на Съюза за стопанска самодейност, да напише това писмо – и той се засегна и спря да контактува с мен.

И.Б.:  Малко по женски ми звучи, с опрощение. " Ние му поискахме, той се засегна ". Не е съществено.

А.П.:  Аз бих споделил, че е детско, само че това е по този начин. Това е равнището, това са връзките.При нашата непосредственост в годините Цветанов е бил обслужващ личен състав. Не един или два пъти си припомням в Министерство на вътрешните работи или в Столична община по какъв начин Цветанов стои пред вратата и Борисов му подвиква, Цветанов влиза, записва си и излиза. Цветанов най-малкото е ревнувал. След като той стана министър, а Борисов министър-председател, някак си поради напрежение, което Цветанов си сътвори около - няма да скрия, брачната половинка си, поради мой сътрудник от ДАНС (Велин Хаджолов - б.р.), някак Цветанов си промени отношението, без да има никакви аргументи.

И.Б.:  Къде сте вие в напрежението сред Цветанов и ваш сътрудник от ДАНС? Нали не вие сте инициирали някакъв контакт?

А.П.:  Смятам, че това е общоизвестно, не е належащо да напомням.

И.Б.:  Дали е истина?

А.П.:  Нека да минем нататък. Въпросът ви беше „ за какво ", споделих за какво. Смятам, че Цветанов реши, че при тази обстановка, при тези нови обтегнати взаимоотношения, които имахме с Борисов, той можеше да се възползва, дори на тази основа да ускори своята непосредственост с премиера.

И.Б.:  Защо Борисов му разреши да се нахвърли против вас освен, само че и да ви арестува, да ви инициира покачване на обвиняване и сега вие да сте трета година под натиска на съдопроизводството?

А.П.:  Борисов не му е разрешил. Борисов ме арестува посредством Цветанов. Нека не се заблуждаваме, че министър на вътрешните работи не е Бойко Борисов, а Цветан Цветанов. Цветанов е представител и реализатор на най-ниско равнище. Това, че има човешка завист в Цветанов и тя може да се употребява против неуместните хора, не значи, че той е фактор в Министерство на вътрешните работи. Той е реализатор и се притеснявам, че и идващият министър е в същата позиция.

И.Б.:  В интерес на истината, аз няколко пъти съм питала обществено Борисов за вас и той постоянно ми е отговарял доста въздържано и без оценки. Нищо неприятно не съм чула от него за вас.

А.П.:  Това е нечестното. Ако си мъж, излез и кажи на индивида, който си познавал 25-26 години, в какво е сбъркал и уточни какво закононарушение е направил. Да изпращаш министрите или депутати по студиата да изясняват по какъв начин Цветанов е „ протегнал ръка " на Алексей Петров, може да ме ласкае. Да, пропагандата съумя до някаква степен, заля ме задоволително с мръсотия. Но не мисля, че хората се заблуждават, че не ме е арестувал Борисов.

И.Б.:  Принадлежността ви към тайните служби и цялата ви кариера приказва, че би трябвало да сте изчерпателен човек, натрупал опит. Кажете въпреки всичко кой е съответният мотив? Вие желаете от Борисов да извади парите от няколко банки и да ги постави в ББР, с цел да служат като средства за заеми за дребния и междинен бизнес, какво неприятно има в тази концепция? С какво сте заплашили Борисов, не разбирам?

А.П.:  Не съм желал аз – Съюзът за стопанска самодейност. След много разбори, какво казвате вие, аз имам тази дарба, това съм работил.

И.Б.:  Какво заплаши ССИ, вие, Петров, приятелят на Бойко Борисов, с какво застрашихте Борисов, че той подреди да ви арестуват и да гниете в пандиза?

А.П.:  Оказа се по-късно, че тези пари са били приготвени да се финансират медии. И тази огромна агитация за тези три години и половина, която реализира в следствие тази отдалеченост сред хладилника и тв приемника, в действителност е медийната агитация.

И.Б.:  Само за медии ли толкоз доста пари, господин Петров?

А.П.:  Разбира се, и за корпоративни цели за обособени покупко-продажби. Парите на държавните предприятия в тези банки са към 1 милиард. Те бяха на депозит сред 0% и 2%, а същите банки кредитираха на 12-13%. Като изключим таксите, се получава една облага от към 10%, което прави 100 милиона годишно. 100 милиона от въздуха. Как тези пари, близо 1 милиард, да бъдат извадени и да бъдат сложени в държавната банка за развиване. Наистина можеха да се спасят доста предприятия от дребния и междинен бизнес и доста работни места.

И.Б.:  Вие добре знаете, има закони неприятни или положителни, това би трябвало да се потвърждава, другояче може да наподобява, че наклеветявате Борисов.

А.П.:  Не е наклеветяване, има документи.

И.Б.:  Какви документи има? Къде са отишли тези 100 милиона, Борисов ли ги е взел?

А.П.:  Аз не споделям, че той ги е взел. Има документи, в които ССИ предлагаме доста пъти това първо писмо, имаме среща с министър Дянков. Имаме второ писмо, в което предлагаме на премиера Борисов посредством господин Дянков: „ Г-н Борисов, молим, имаме специалисти, които са подготвени да разработят стратегия – към момента не е късно – тези пари, които предложихме преди две години да бъдат трансферирани в държавната банка, само че към този момент предлагаме да се кредитира на нулева рента, в това число и на негативна. Представяме разбор за това, което се е случило през две години и трендовете, които ни чакат. Това писмо е от декември 2012г.

И.Б.:  Но вие може да си пишете колкото си желаете и каквото си желаете и просто да не ви обръщат внимание, а не да ви арестуват и да ви насочат тежки обвинявания, че сте главатар на проведена незаконна група, че сте „ Октопод ", че дружно с Антон Петров-Хамстера сте притежатели на обществени домове и така нататък Просто можеше Борисов да не ви обръща внимание и точка, какво щяхте да извършите? С какво сте го застрашавали?

А.П.:  Борисов се опасяваше, че аз зная доста и мога да стартира да приказвам, в това число за тези диалози за тези пари.

И.Б.:  И какво? Той споделя: " Аз съм министър-председател, Петров! Като станеш ти министър-председател прави каквото знаеш! "

А.П.:  Аз съм взел участие в Тристранния съвет и от тази позиция имам медийна естрада. В един миг трябваше да бъда отхвърлен, тъй като аз не позволявах по никакъв метод да ми бъде...

И.Б.:  Нещо не казвате. Има доста участници в Тристранния съвет.

А.П.:  Това, че нещо не се споделя, са дежурните тайни теории. Аз бизнес с Бойко Борисов не съм имал. Разбира се, по разнообразни мотиви – изключително когато бях в ДАНС – ме е молил за разнообразни услуги и ми е обещавал всевъзможни неща.

И.Б.:  За какви услуги – в нарушение на професионализма в ДАНС ли?

А.П.:  Борисов си разреши преди месец да ме наклевети, че съм се възползвал от службата. Заедно с тази клюка в едно изявление сподели, че имам връзка с гърмежа на Цветелина Бориславова и в изнасянето на информацията за „ Буда ".

Уверявам ви, че не в такава степен ме е засегнала клеветата, че съм участник във гърмежа на Бориславова, нито пък за информацията за „ Буда ".

Но съм извънредно афектиран и обиден поради това, че Борисов знае, че аз по никакъв метод не съм се възползвал от службите, а таман противоположното. Когато бях в ДАНС, бях повярвал, че ще се прави страна, и Борисов това го виждаше.

И той е индивидът, който ме помоли, като кмет на София – персонално настояваше пред Петко Сертов /директор на ДАНС тогава - б.р./ – с един голям боязън, че София ще бъде залята от зараза по отношение на боклука, който се беше натрупал. За първи път за 20 и повече годишната ми процедура в службите за сигурност аз съм работил по тази задача на ръба на закона.

Аз си разреших в някаква степен в действителност да злоупотребя със закона поради тази заплаха от зараза. Но и в този случай Борисов се възползва от нашата работа, от нашата акция да изкараме боклука от София и в действителност той смени едната компания с другата, с цел да направи своята спекулация.

И.Б.:  Стоп! Да не би вие да сте желали да вземете посредством своя компания извозването и стопанисването на боклука и да са ви наранени финансови ползи?

А.П.:  По този случай Борисов изпрати благодарствено писмо, есемес до Петко Сертов и до мен, който гласеше: „ Благодарим за Алексей ". Това ли му е благодарността – на 10.02.2010 година да ме просне у дома? Защо? Ако той е обиден с нещо от мен, че по някакъв метод съм уязвил егото му, то е само тъй като през всичките години моят клуб по карате побеждаваше неговия.

И.Б.:  Стига бе, господин Петров! Това са детски истории. Какъв „ клуб по карате "?

А.П.:  Казах, че той е на това равнище, на равнището на детската градина. Смятам,че когато вие ми казахте „ женска история ", аз ви споделих – не, „ детска градина ". Но не е детска градина и не е детска игра, когато става дума за 1 милиард лв. в частни банки, които ще бъдат употребявани за медийна агитация и за корпоративни потребности.

И.Б.:  Пак ви споделям, той може да ви каже: „ Аз съм министър-председателят, Петров, гледай си работата ".

А.П.:  Аз съм представлявал 10 000 компании, членове на Съюза за стопанска самодейност.

И.Б.:  И щяхте да ги вдигнете против Борисов ли?

А.П.:  Ако не бях задържан, не желая да си притурям значимост, само че съм уверен, че най-малкото щеше да има диалози на тази тематика, щеше да се включи и омбудсманът по това време Гиньо Ганев, специалисти като Емил Хърсев. И тогава, в оня интервал изпреварващо, Борисов щеше да стигне до извода, до който стигна преди 10 дни, че не провеждал никаква обществена политика и дребният и междинен бизнес е погубен.

Затова аз през 2011 година не отидох толкоз да ставам президент, едвам убедя хората, че Борисов е същинският убиец на дребния и междинен бизнес. Когато се приказва за недоверието към предходни държавни управления - аз мога да приказвам за държавните управления от Иван Костов насам, тъй като работата ми е била такава, че съм разполагал с информация. Повярвайте, че може да се приказва за загуба на доверие и при държавното управление на Иван Костов, и при държавното управление на Сакскобургготски, и при тройната коалиция, само че при Бойко Борисов не става дума за загуба на доверие, става дума за боязън. Никога в България не може да има среда за предприемаческа самодейност, когато индивида го е боязън, че в случай че тръгне да основава дребна или междинна компания, Борисов ще му я взема.

И.Б.:  Говореше се и за Иван Костов, че взимал 30% от всеки бизнес. Това не се потвърди. Сега говорите за боязън от Борисов. Мисля, че лицата, които бяха на позиции, репресираха - Национална агенция за приходите, Цветан Цветанов, всевъзможни организации. Това развихряне не го е наредил Бойко Борисов. Не мога да си показва, че се обаждал на всеки.

А.П.:  Административният рекет е заложен от най-високо равнище от Бойко Борисов. Той имаше своя философия, че би трябвало да подчини напълно бизнеса, като смяташе, че това ще му даде комфорт да ръководи дълго. Малкият и междинен бизнес не принадлежи на никого. Големият бизнес постоянно си приказва с властта, а дребният и междинен бизнес основава работа на хората. И за това и в Европа, и в България заетите статистически над 90% са в дребните предприятия – цехчета, компании, кафенета. Борисов реши, че може с натиска – посредством публичните поръчки – да раздели хората на „ ние и вие ", на „ ГЕРБ и другите ", и който не е от ГЕРБ да не може да е деятелен. Това докара България до този край.

Иначе първоначално, когато Борисов взе властта, той имаше извънредно добра стартова позиция спрямо другите страни. В България не беше пристигнала рецесията, имахме извънреден държавен запас. Какво му пречеше на Борисов дружно с това, което ние предложихме – към 1 милиарда – да вземат парите на страната от тези банки. Ако е имал терзания за финансова непоклатимост на тези банки – дано да останат тези пари вътре, само че с 1 милиард от тях да се финансира дребният и междинен бизнес на най-много 7%, а европейските проценти в този миг бяха сред 3% и 5%. Не може българската компания да е конкурентна в европейската общественост, когато кредитирането в другите страни е по-ниско.

И.Б.:  Като близки с Бойко Борисов, помагахте ли му по време на предизборната акция през 2009 година да завоюва повече гласове - посредством ССИ, дребния и междинния бизнес?

А.П.:  Обществена загадка е, че съм помагал на Борисов. Всякак съм му помагал. Включително съм му помагал и за нещата, които се е страхувал, че може да бъде злепоставен. Помагал съм му с специалисти, помагал съм му с хора, със структури. Помагал съм му финансово и преди изборите, като кмет още, като съм намирал негови сътрудници на общината по разнообразни планове. Смея да настоявам, че Цветанов взе участие в някои покупко-продажби, посредством които тези сътрудници си изгубиха парите.

И.Б .: Е, не беше ли по-просто да седнете по мъжки и да се разберете? Вие след 10.02.2010 година търсили ли сте го?

А.П.:  Нямаше защо да си приказваме по-късно.

И.Б.:  Търсили ли сте го?

А.П.:  Това са други неща.

И.Б.:  Търсили ли сте го?

А.П.:  Не разбирам за кое да си приказваме с Борисов.

И.Б.:  Търсили ли сте го?

А.П.:  Сигурно е имало медиатори, които са предавали послания.

И.Б.:  Вие звънили ли сте му по телефона?

А.П.:  Това в действителност не е детска градина, става дума за страната.

И.Б.:  Питам ви отново, като мъже не можехте ли да седнете да си говорите? Звънили си сте му?

А.П.:  Какво да си приказваме?

И.Б.:  Ами да му звъннете и да му кажете: „ Виж какво, Бойко, ти за какво провежда това мое компрометиране, тези арести и така нататък ". Това е най-достъпното и елементарното, което на човек му хрумва.

А.П.:  Не. Арестът няма значение. Бих го попитал: „ Бойко, ти за какво не отговори на това писмо, на това предложение, какъв ти беше аргументът да не прехвърлиш тези пари в държавната банка? ".

И.Б.:  Добре! Обадихте ли му се да кажете: „ Бойко, ти за какво не трансферира парите от тези банки ББР? "?

А.П.:  Тези диалози не могат да протекат по метода, който вие си представяте! Това е страната с нейните институции. 2 години по-късно ССИ написа ново писмо и сме провели прословутата среща с вицепремиера Дянков, в офиса на ССИ.

И.Б.:  Той пристигна тогава персонално на крайници.

А.П.:  Ние разговаряхме повече от час и половина и тогава Дянков напълно се съгласи с всичките ни причини.

И.Б.:  Пак ви запитвам, за какво не вдигнахте телефона, най-нормално е, тук описвате един мъжкарски контакт?

А.П.:  Не може да си кореспондират Съюзът за стопанска самодейност и Министерският съвет, както вие си представяте.

И.Б.:  А по-рано по какъв начин сте могли?

А.П.:  Това са били персонални връзки. По мотив на тези персонални връзки можеха да се случат доста положителни неща. Аз съм ходил и в събота, и в неделя в Министерски съвет да се занимавам с този въпрос за тези пари. Днес тези пари към този момент надали биха били задоволителни да може тази съсипия или този разгром на дребния и междинния бизнес да бъде възобновен. Разбира се, в никакъв случай не е късно, страната ще я има, само че след доста вреди, ще се желае нова формула към този момент.

И.Б.:  Наблюдавате ли връзките Цветанов-Борисов? След като се върна Цветанов от прословутата си триседмична аудиенция в Съединени американски щати, той се възпроизведе като бъдещия министър-председател и стартира да работи намерено против водача си Борисов, който го сътвори. Цветанов владее медиите, не Борисов, не знам дали сте обърнали внимание? Цветанов владее партията, това го знаете. Цветанов владееше и парламентарната група. Вместо Борисов да си беше подал оставката, трябваше пръв Цветанов да си я подаде – не ни одобряват в Шенген поради корупцията, несправяне с престъпността, поради неналичието на сигурност по границите – всичко е виновност на Цветанов. Какви са техните връзки сега съгласно вас?

А.П.:  Дълбоко грешите. Цветанов е кьорав реализатор. Това, че съумяват в някаква степен Борисов и Цветанов да покажат, че от време на време Цветанов показва някакво персонално мнение, е тяхна заслуга. Но истината е друга. Аз съм бил очевидец, аз познавам тези взаимоотношения. Цветанов сляпо извършва волята на Борисов. Той, когато се приказва за моите връзки с Борисов, изпитва комплекс за непълноценност, тъй като - ще кажа още веднъж - Цветанов беше момче за всичко пред кабинета на Борисов. Включително и в нашите несериозни диалози, провеждани по момчешки в тези години. Цветанов трябваше да приглася или да извършва нещо. Цветанов в никакъв случай и по никакъв метод няма да си разреши да е некоректен към Борисов.

И.Б.:  Ако държиш дълго време една пружина натисната, в един миг тя ще отскочи, ще те удари и отхвърли. Не смятате ли, че Цветанов е стигнал към този момент на този стадий на желанието си да се еманципира?

А.П.:  Не. По никакъв метод. Тази метафора може да бъде употребена за друго. За натиска, който улицата върна към Борисов. Не заблуждавайте, че партийните структури са на Цветанов. Партия ГЕРБ се състои от един човек и това е Борисов. Когато Борисов го няма там, няма ГЕРБ. Кой е Цветанов?

И.Б.:  Борисов е ГЕРБ, това е по този начин. Сега, в случай че Борисов реши да не взе участие в парламентарните избори, къде е ГЕРБ?

А.П.:  Никъде.

И.Б.:  А в случай че взе участие, каква позиция ще завоюва ГЕРБ в битката с съперника си Българска социалистическа партия?

А.П.:  Ако изборите не бъдат манипулирани, аз не виждам какво ще завоюва. Няма причина да печели. Нека се върнем още веднъж към Борисов, оставете ГЕРБ – няма такава партия. Има една регистрация, която би трябвало да служи на Борисов.

И.Б.:  Ами евала, че я има Борисов тази мощ да увлече толкоз хора след себе си. Това е качество на личността, което не може да бъде подценявано.

А.П.:  Не би трябвало да му се отхвърля на Борисов, че умее да манипулира.

И.Б.:  Обаятелен е, умее.

А.П.:  Това не е неприятно качество, въпросът е да беше употребявано за положително. Това е политиката. Борисов пое страната в доста добра изходна позиция. Защо се намира в този момент в тази обстановка? Къде е запасът? Къде са дребният и междинният бизнес?

И.Б.:  Може ли да посочите нещо позитивно в неговото ръководство?

А.П.:  Положителното е, че първоначално Борисов в действителност потегли всичко това, което знаеше от друга позиция, да го разравя. Той разрови заменките. Сериозно достижение е, че сътвори началото на дисциплинираност в данъчната администрация. Сигурно можеше да сътвори и сериозен ред във връзка с контрабандата, в случай че не беше му харесало, когато се завря по-надълбоко, с цел да види защо става дума.

И.Б.:  Стоп! Какво желаете да кажете – че Борисов взе участие в контрабандата ли?

А.П.:  Борисов е виновен за равнището на контрабандата с това, че за последните 3-4 години доближи равнища от към 50%. Това значи, че бюджетът е ощетен с близо 10 милиарда лв.. Ако тези пари бяха вложени, в този момент щеше да е друга обстановката. Помня, че по време на началото на моя арест Борисов прояви сериозен ангажимент към парите, които се намират в чужбина, наши данъчни бяха в офшорните зони на Швейцария. Разнасяха се всякакви дискети. Какво стана?

И.Б.:  Виждате, че постепенно вървят тези процеси. В Гърция чак в този момент има разкрити и наказани.

А.П.:  Легендата е, че ръководещите са изнесли повече от 1 милиард в тези офшорни зони. Такава е градската легенда.

И.Б.:  Нали е „ градска легенда " и че сте Октопод? Какви доказателства имате?

А.П.:  Аз настоявам,че през този мандат - сигурно, още веднъж - са изнасяни пари в офшорни зони и доста пари се влагат в България още веднъж от офшорни зони. Ако някой реши да се задълбочи в това, ще види, че това са пари от публични поръчки, от контрабанда и така нататък Сега, когато България има изключителна потребност от пари, естествено е, че се постанова да се търси външен или вътрешен дълг. Един от запасите за търсене на пари са парите от офшорните зони. Има документи за метод на работа още от 2005 година, в който може да се работи. Ние сме правили опит да работим. Една от аргументите да се глася да отида в ДАНС, а не в Министерство на вътрешните работи, когато ми беше препоръчано, бе таман това. Трябваше да се занимаваме с 3-4 съществени задания по време на тройната коалиция и когато в ДАНС беше основано финансово разузнаване. Аз имам документи от 2005г., в които съм предложил 4 неща, две от които са изпълнени по мое време. В две не успяхме. Едното беше очистване на уличната дрога, а другото – за парите на българите в офшорните зони. Ако някой ден се занимавам с политика, то ще бъде единствено с цел да свърша тези две неща. После мога да изляза с дълготрайна отпуска.

И.Б.:  При този разбор не разбирам за какво не сте били мощен да вдигнете телефона на Борисов, откакто излязохте от ареста през 2010 година, и да му кажете: „ Приятелю – или както му викате там – Боби, момче, дай да се забележим да си поговорим, това са съществени въпроси? ". Второ – дали не сте желали да създадете вие втори властови център и Бойко Борисов да е имал право да ви каже: „ Виж какво, приятелю, аз съм определен от народа и аз ръководя България! Кротувай, до момента в който не те изберат теб, не ми казвай какво да върша ". Все отново Борисов ръководи, носи отговорността и с подписа си, нали? Имало ли е предпочитание у вас да създадете втори властови център?

А.П.:  Бойко Борисов ми е казвал в наши персонални диалози в Министерски съвет, че по този начин се шушукало - че аз съм щял да опитам да основа някакви центрове, и това е било постоянно във връзка, когато той нещо ми е предложил. Той постоянно ми е задавал въпроса: „ Ти какво искаш в този момент? ". „ Искам да правя моите неща, да се занимавам със ССИ, да преподавам ". Това е бил отговорът ми.

И.Б.:  Много сте непретенциозен, господин Петров, чак ще взема да ви допускам, че единствено преподаването ще ви удовлетвори. Вас, индивида на действието.

А.П.:  ССИ е голяма територия за работа по време на рецесия. Аз и в този момент се занимавам с разнообразни модели за компаниите на основаване на антикризисни ограничения. В изискванията на рецесия би трябвало да се употребява капацитетът на академичната общественост. Експертите бяха натикани в ъгъла, а учените бяха унижени. Продукт на учени и общественици беше нашето предложение за кредитиране на дребния и междинния бизнес. Интелектуалците продадоха народа. Сега на Орлов мост те трябваше да кажат на хората какви претенции да имат и в каква посока да тръгнат. Къде са интелектуалците?

И.Б.:  Вие, господин Петров, почтено, имате ли интервенция в тези митинги?

А.П.:  Не бих изпратил никого против полицията, тъй като съм основан от нея. Всичко, което Цветанов декларира по мой адрес или ми вменява виновност, дежурния отговорен, незабавно би трябвало да поражда подозрения дали не отклонява вниманието, с цел да не се търси неговата отговорност. Този удар върху индивида, кой беше оцапан с кръв на митингите, дали не е интензивно мероприятие, та Цветанов да насочва вниманието против мен, а Бойко Борисов да каже на другия ден, че се отдръпва? Цветанов ме набеди за отговорен и за случая със Златко Баретата, за гърмежите. По този метод той отклонява вниманието на проверяващите органи от същинските причинители.

И.Б.:  Правилно ли ви разбрах, че преди малко в скрита форма казахте, че Борисов си е подал оставката поради вас, поради това, че Цветанов е съобщил, че вие участвате в митингите?

А.П.:  Може и по този начин да се ръзсъждава. Но дали оповестяването от Цветанов, че аз съм уредник на митингите, не
Виж всички публикации от NBOX.BG-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР